Numark DJ2GO2 Touch

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Numark DJ2GO2 Touch

Příspěvek od pixel »

Malý DJ kontrolér s dotykovými plotnami.
2. 4. 2020

Když v roce 2011 přišla firma Numark na trh s malým DJ kontrolérem DJ2GO, nikdo nevěřil jakého úspěchu dosáhne. Během několika dní se jednalo o nejprodávanější malý kontrolér. Součástí instalace byla speciální edice programu VirtualDJ.

Úspěch vydržel poměrně dlouho, ale postupně se zapojila i konkurence a bylo potřeba inovovat. A tak v roce 2017 přišla na svět druhá generace Numark DJ2GO2 (viz recenze). Ta byla zcela přepracovaná a vznikl elegantní malý ovladač, který neudělal ostudu na žádné párty. Hlavně již obsahoval vestavěné audio rozhraní s hlavním a sluchátkovým výstupem v podobě 3,5mm Jack konektorů. DJ2GO2 nabízí i více funkčních tlačítek pro Cue, Loop a Sampler funkce a díky tomu je více všestranný než jeho předchůdce. Jako kamaráda do party má výhradně program Serato DJ Lite, který můžete za měsíční poplatek aktualizovat na verzi Pro.

Je tu rok 2020, a aby se udržely prodeje, bylo potřeba trochu inovovat. Na druhou stranu, co zlepšovat na už tak dobrém kontroléru. Inu mrkneme co konkurence a ejhle, ono se něco najde, co není nějak velkou investicí a díky tomu zachováme i cenu. Než jako nový typ, bych DJ2GO2 Touch nazval spíše faceliftem.
Obrázek

Změny
Především byl přepracován potisk horního panelu. Ubralo se na barevnosti a v duchu plochého designu prakticky zůstaly jen popisky ovládacích prvků a občas nějaká čára. Musím uznat, že nový potisk působí svěže a celkově je opticky na panelu více místa.

Největší změnu ale doznaly plotny, i když při průměru 4 cm bych je spíše nazýval kolečky. Ony jsou opravdu malé a o nějaké kreativitě na nich bych si nechal zdát. Ovšem pokud potřebujete rychle najít místo v písničce, tak tam jsou velmi užitečné. O to větší překvapení je, že dostaly dotykový kovový povrch a uživatel může při hraní zažít skrečovat. Já nejsem žadný profi DJ a moc mi to tedy nešlo, ale našel jsem na YouTubu video od DJ Tech Direct, kde mě borec přesvědčil, že pokud to někdo umí, tak to i jde.
Tím, že já vlastním předchozí model DJ2GO2, mě dotyk spíše překážel. Ono totiž, pokud track hraje, tak je kovová plocha automaticky určená pro skrečování. Ale pokud chcete jen upravit rychlost, musíte se trefit na plastový okraj kolečka, který je zde opravdu malý a pokud nemáte prstíky jako dítě, tak se špatně chytá. Někdo může namítat, na co bych tracky rovnal ručně, když mám automatickou synchronizaci, která v programu Serato DJ Lite pracuje bezvadně. No, někdy je potřeba posunout i při automatice body o trochu jinam, než si program myslí. To se lépe dělá v předchozí verzi ovladače. Zase pokud jste chtěli skrečovat, tak jste track museli zastavit a pak to šlo, což je ale zase jiný styl práce a výsledek není tak hezký.

Vytvořil jsem video pro srovnání obou verzí kontrolérů DJ2GO2 a DJ2GO2 Touch
Software
Firemní výběr programu zůstal stejný jako v předchozí verzi. Po rozbalení kontroléru nalezne uživatel, krom nezbytných samolepek s logem Numark, také kartu s kroky pro registraci a stažení programu Serato DJ Lite. Ve výsledku to může uživatel udělat sám rovnou ze stránek firmy Serato. Program je k dispozici volně a sám se nastaví na Performance režim po připojení kompatibilního kontroléru. Pro správnou funkci je důležité mít aktuální verzi. Například verze 1.2.x, která pracoval s DJ2GO2 již DJ2GO2 Touch nepoznala. Musel jsem program aktualizovat na 1.3.x, kde už jsou knihovny pro nastavení novějších kontrolérů.

Jinak i v Serato DJ Lite nabízí vše co je potřeba pro hraní. Dva přehrávače, čtyři definovatelné Cue body, které je možné ovládat přímo z kontroléru, automatické i manuální definice smyčky, sampler i efektovou jednotku. Ta jediná nelze ovládat přímo z kontroléru, což je asi největší limit pro profesionální práci.

Kdo by chtěl více funkcí, má možnost si aktivovat měsíčním poplatkem verzi Pro. Ten je cca 10 dolarů, což není částka, která by nikoho zruinovala. Pokud byste přesto chtěli program vlastnit je možné program koupit za 129 dolarů. Samozřejmě jsou k dispozici balíčky s rozšířením možností programu například o možnost přehrávat videoklipy, skrečovat z LP, více efektů atd. Dá se pořídit i nejvyšší verze programu Suit za 299 nebo za 15 dolarů měsíčně, která již obsahuje všechna rozšíření. Upřímně, s DJ2GO2 Touch naplno vystačíte s verzí Lite, kterou je v ceně kontroléru.

Závěr
Numark DJ2GO2 Touch je podle mě stále nejužitečnějším kontrolérem, který je na trhu. Snad každý DJ se kromě hraní v O2 Areně jednou za rok živí i hraním na malých párty, svatebních oslavách, narozeninách a podobných akcí, kde nikdo nestojí o perfektní půlhodinový set, ale o poctivou šestihodinovou práci. Tam přesně DJ2GO2 zazáří. DJ si nebere monstrum metr na metr za 50 tisíc, ale sbalí malý kontrolér k notebooku a jde. Možnosti jsou podobné, za setinovou cenu.
Samozřejmě, že cílovou skupinou jsou začátečníci, ale DJ2GO2 je víc než malou hračkou.

Samostatná otázka je, zda se vyplatí měnit DJ2GO2 za DJ2GO2 Touch. Jelikož jsem vlastník DJ2GO2, tak jsem to mohl porovnat. Osobně nevidím důvod. Samozřejmě, Touch s dotykovými kolečky je zajímavý, ale na skrečování je přece jen lepší mít kontroler s velkými plotnami. Krok firmy Numark chápu, je nějak potřeba výrobek oživit a když už dotyk má i Hercules, tak proč ne my. Nový uživatel se nemusí rozmýšlet a pořídí si rovnou Touch verzi. Numark DJ2GO2 Touch je perfektní malý kontrolér s vestavěným audio rozhraním za velmi zajímavou cenu.

Oficiální videa výrobce
Výrobce: Numark
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět