Hercules DJControl Air S Series

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Hercules DJControl Air S Series

Příspěvek od pixel »

Malý USB DJ kontrolér s audio výstupem.
23. 9. 2015

Francouzská firma Guillemot Corporation, pod kterou značka Hercules spadá, byla v našich končinách známá hlavně díky zvukovým kartám do PC. Byla jedním z mála průkopníků v tomto oboru a dlouhou dobu patřila i mezi špičku. Postupně se však objevilo více firem s lepší obchodní strategií a značka Hercules skoro zmizela. V našem prostředí sice vyklidila pozice, ale v Evropě žila dál a její výrobní program se přizpůsobil potřebám trhu.

Dnes se pod značkou Hercules prodávají webové kamery, zvukové karty, reproduktory k počítačům, bezdrátové reproduktory, sluchátka a v neposlední řadě i ovládací kontroléry pro DJe. V poslední zmíněné kategorii nabízí firma celkem velký výběr kontrolérů pro začátečníky i profesionály s cenovým rozpětím od 60 až po 400 EUR. My se dnes zaměříme na kontrolér, který je sice cenově dostupný, ale nabízí víc, než by se čekalo.

Popis
Příjemným překvapením, které na uživatele čeká po vybalení, je velikost kontroléru. Pokud chcete být mobilní, lehce jej přibalíte do tašky k notebooku, neboť díky rozměrům 330 x 220 x 30 mm je menší než 15“ notebook. Základ tvoří plastová skříň, která je však silná asi 2 mm a tak nehrozí rozbití kontroléru při nešetrném zacházení. Přístroj trochu mate tělem, neboť středový panel je ve stříbrném provedení a sám jsem měl problém rozpoznat, zda se nejedná o hliník.

Hornímu panelu dominují dvě na dotek citlivá Jog kolečka neboli plotny. Mají pod plastem ukrytý kov, takže jsou těžší a mají příjemný odpor. Na to, že mají menší rozměry než u profi kontrolérů nebo CD přehrávačů, se dobře ovládají a při troše cviku s nimi lze i skrečovat.

Celkově je rozmístění ovládacích prvků hodně přizpůsobeno menším rozměrům konzole. Pod plotnami jsou tlačítka pro Cue a Play. Nad plotnami je potenciometr na ovládání rychlosti přehrávání, který je z hlediska úspory místa o něco kratší. Nad ním jsou tlačítka pro synchronizaci a dvě tlačítka pro okamžité zpomalení a zrychlení přehrávače.
Obrázek
Zajímavé jsou čtyři dynamické pady, které mají vícero funkcí podle zvoleného režimu. Mohou sloužit pro aktivaci a řízení smyčky, spuštění zvuků ze sampleru nebo jako spínače pro efektovou jednotku. Při této funkci je využita také dynamika, i když trochu komplikovaně. Klepnutím na pad se aktivuje efekt a podle síly úderu se nastaví první ze dvou parametrů efektu. Pokud se nastaví příliš nízká hodnota parametru, je třeba jedním klepnutím efekt vypnout a novým pokusem opět zkusit „trefit“ nastavení. Cvikem lze docílit jakéhosi správného nastavení, ale hlavní metodou je stále především pokus - omyl. Deaktivovat reakci na dynamiku je možné pouze v softwaru přehrávače v dálkovém řízení parametrů.

Podobně je na tom funkce, která je na první pohled skvělá. Jde o infračervené čidlo umístěné na vrchu uprostřed kontroléru. Je citlivé na přiblížení předmětu, například ruky. Perfektně reaguje a výborně by se hodilo na efektní ovládání například skrečování nebo efektů. Standardně je však nakombinováno s dynamickými pady a ovládá druhý parametr efektové jednotky. To by ještě bylo dobré, pokud by zároveň nebylo nutné držet aktivovaný pad. Tato kombinace včetně dynamického řízení prvního parametru není příliš dobrá. Uživatel musí jedním klepnutím a držením kontrolovat tři parametry a pokud k tomu dojde zrovna při nějakém efektním přechodu mezi písněmi, může ho to snadno rozhodit. U dodávaného programu DJUCED je tato funkce pevně přiřazena, pokud bude uživatel používat jiný program, může si ovládání padů a Air kontroléru přiřadit k libovolné funkci.

Pod infračerveným čidlem je umístěn první kříž čtyř tlačítek. Ta slouží pro přepínání funkcí pro pady a pokud jsou vybrány efekty, lze šipkami nahoru a dolů vybrat efekt pro zvolený pad. Na stranách jsou dvě trojice potenciometrů pro ovládání korekcí. Zde asi každý uživatel narazí na ergonomii krytů. Jsou hodně vysoké a ze dvou třetin značně úzké. Možná šlo návrhářům o dobrý design, nebo to udělali jen tak od stolu, ale kvůli tomuto zúžení se potenciometry velmi špatně drží a je nutné nepřirozeně kroutit prsty, aby je bylo možné ovládat. Většina uživatelů je bude držet stejně za spodní kulatý konec, kde s nimi lze dobře točit. Příjemným zjištěním je, že potenciometry mají středovou aretaci a tak se na ně člověk nemusí ani dívat a ví, ve které poloze se nalézají.

Velmi dobře je vyřešeno ovládání průzkumníku. Je zde opět čtveřice tlačítek umístěných do kříže, kdy levé tlačítko aktivuje procházení adresářů, pravým se procházejí soubory a spodní a vrchní tlačítko slouží pro listování v adresářích nebo souborech. Ovládání je logické a intuitivní. Tlačítky Load A nebo Load B se zvolená píseň vloží do vybraného přehrávače. Pokud DJ hledá vhodné místo nebo začátek skladby, má k dispozici tlačítka pro odposlech.

Fadery pro hlasitost a crossfader mají zhlediska úspory místa kratší dráhy. Ovládají se lehce a při mixu s nimi lze dobře pracovat. Snad jen crossfader má celkem rychlý nástup, ale to lze v aplikaci doladit podle potřeb a zvyku uživatele.

Nad crossfaderem se nacházejí tři tlačítka. První odspodu slouží pro přepínání funkcí Jog koleček mezi skrečováním a rychlým vyhledáváním ve stopě. Další dovoluje rychle rozdělit zasmyčkovaný úsek skladby do čtyř přehrávačů sampleru, což je celkem šikovná věc pro vytváření rychlých efektů. Poslední tlačítko umožňuje zaznamenat zvukový výstup z programu rovnou do souboru na harddisk.
Obrázek
Audio převodník
DJControl Air obsahuje vestavěný audio převodník s dvěma páry stereofonních výstupů. Jeden je určen pro hlavní výstup a druhý pro sluchátka. Před připojením kontroléru je potřeba nainstalovat ovladače, které pracují jak na Mac OS, tak i na Windows. Zde jsou k dispozici jak v podobě systémových WDM, tak i jako ASIO ovladače s nízkou latencí.

Pro příposlech a odposlech má kontrolér vlastní zvukový výstup, který je společně s ovládacími tlačítky umístěn na předním panelu. Jako sluchátkový výstup je použit 6,3 mm Jack konektor, ke kterému je dodávána redukce na 3,5 mm. Tlačítka Cue a Mix natvrdo řídí poměr mezi odposlechem, kdy je ve sluchátkách pouze skladba, která nehraje do reproduktorů, a mezi příposlechem, kdy je ve sluchátkách jak hlavní výstup, tak i odposlech. To je dobré hlavně při ruční synchronizaci skladeb během produkce. Dvě tlačítka snižují nebo zvyšují úroveň výstupu pro sluchátka.

Hlavní výstup je umístěn na zadním panelu a má podobu 3,5 mm Jack konektoru. Celkem nestandardní výstup je zde asi s ohledem na koncového zákazníka, kterým má být domácí uživatel a začínající DJ. Lepší by byly dva RCA konektory, ale doma má každý počítačové reproduktory, které mají malý Jack konektor jako vstup k zesilovači.

To, co trochu zarazí, je pevně připojený USB kabel na propojení s počítačem, který také slouží jako napájení kontroléru. Nevím, jak by bylo finančně náročné umístit B konektor, ale je to rozhodnutí výrobce, které může uživateli komplikovat život. USB kabel není ani příliš silný a dokážu si představit situaci, kdy se přelomí a hned je zde problém.

DJUCED
Společně s kontrolérem získá uživatel program pro DJe pocházející z vlastní firemní stáje s názvem DJUCED. Musím říci, že ač se jedná o poměrně jednoduchý program s několika funkcemi, bude dostačující pro většinu hudební produkce. Uživateli nabízí dva přehrávače s možností uložení až čtyř Cue bodů, čtyři efekty na každý přehrávač, smyčkování s možností měnit délku smyčky za běhu, čtyři sloty pro sampler a interní mixer. Samozřejmostí je možnost synchronizace přehrávačů s volitelným zamknutím změny ladění. Připraveno je několik odlišných vzhledů prostředí programu přizpůsobitelných rozlišení obrazovky a s různými barevnými kombinacemi.

Docela pěknou funkcí programu je zobrazování délky skladby, kdy je možné skladbu vidět standardně jako pás, který je ale také zobrazen na Jog kolečkách v podobě proužků okolo a to dokonce i s Cue body a smyčkami. Jde o docela praktické a přehledné zobrazení.

Pokud není uživatel zvyklý na práci v konkurenčním programu, bude mu program DJUCED nejspíše vyhovovat pro většinu hudebních produkcí. Kontrolér s ním pracuje v plném rozsahu a většina funkcí je dostupná z ovladačů kontroléru. Na stroji středního výkonu program pracoval bez zaváhání a nebyl zjištěn žádný technický problém.
Obrázek
Závěr
Musím říci, že po testování profesionálních kontrolérů jsem k přístroji Hercules DJControl Air S Series přistupoval trochu s odstupem. Nejedná se o profesionální výrobek, ale na to si ostatně ani nehraje. Na první pohled dává najevo, že je určen pro specifickou skupinu lidí, kteří hrají na občasných párty nebo doma u počítače vytvářejí vlastní sety. Možná právě proto mne celkem příjemně překvapil na tuto kategorii kvalitním provedením a integrovaným audio převodníkem. Našel jsem sice několik drobných nedostatků, ale při ceně okolo čtyř tisíc se jedná spíše o lepší standard, který za tyto peníze udělá obrovskou službu. Pokud byste však zatoužili po kvalitnější verzi, sáhněte po Hercules DJControl Air+, u něhož je většina připomínek týkajících se jeho menšího brášky vyřešena.

Výrobce: Hercules
Zapůjčil: Alza.cz a.s.

Mirek Píša

Odpovědět