Iniciativa

Zkušenosti s OSA a Integramem. Názory na tyto organizace. Pravní rozbor existence a činnosti těchto organizací atd.
Odpovědět
Azu
Příspěvky: 2168
Registrován: 29 bře 2007 00:58

Iniciativa

Příspěvek od Azu »

Vůbec nevim proč se pokaždý nechám někým ukecat a stále ještě pro Vás posílám jako již každý rok na OSA a Intergram dopis s žádostí o jednání ohledně možnosti výběru paušálních poplatků za možnost používat i neoriginální nosiče k veřejné produkci, obzvlášť když já vlastně ani nehraju a může mně to být úplně jedno. Nedělám si sice žádné naděje, že by snad dorazila konečně po 3 letech snažení nějaká kladná odpověď, ale doufám že se hodnotí alespoň snaha :-)
Níže přikládám znění dopisu, který jim byl odeslán a následné odpovděi zde pak též zveřejním.
Dobrý den,

chtěl bych Vás požádat jménem několika set djů, které evidujeme při našem internetovém obchodě s dj technikou o Vaše stanoviko k několika následujícím dotazům.

Dodržování autorského zákona při veřejných produkcích by mělo být samozřejmostí, ale jak asi sami dobře nejlépe víte, není toto na většině akcí v diskotékách a klubech striktně dodržováno a k produkci se používají často nahrávky pořízené ne zcela legální cestou, v lepším případě pak jen na neoriginálních nosičích. Na vině tohoto stavu je bezesporu stávající systém správy autorských práv, který hází dje do stejné roviny jako kterékoliv běžné občany a nezvýhodňuje jejich postavení stejně jako tomu je například u rádií, která pro své vysílání mohou používat v podstatě muziky získanou z libovolných zdrojů včetně neoriginálních nosičů a to za měsíční paušální poplatek. Jak asi již tušíte, zajímalo by nás zda by se nenašla vůle k jednání a přijetí možnosti úhrady autorských poplatků pro registrované dje například formou ročního paušálu ve výši cca 10 000 - 15 000,- Kč / rok, nebo jinou formou například prodejem označených (kolkovaných) prázdných médií za cca 300 - 400 Kč / medium opět jen registrovaným djům, kteří by tak mohli na veřejných produkcích používat libovolný zdroj muziky, včetně použití jimy preferovaných medií k produkci. Jsme samozřejmě vstřícni k jednáním i o jakékoliv jiné formě a finanční částce, která by směřovala k tomuto cíly.

Současná podoba je neúnosná hned z několika důvodů, jako příklad uvedu třeba svou stuaci. Vlastním něco přes 1400 originálních CD, některé z nich jsou staší i více jak 20 let a jak sami uznáte, při tom co mají za ty roky odehráno, mají na sobě také jisté škrábance, které v mnoha případech zcela znemožňují jejich další použití. Tímto se dostávám do situace kdy originální nosič již nemohu k veřejné produkci použít, ale co je mnohem horší, nemam ani nejmenší možnost tyto nosiče již opětovně po takové době zakoupit ani k nim nevlastním kopie protože v té době rozmnožovací zařízení tohoto druhu neexistovala. V takovéto situaci mně zbývá pouze možnost porozhlédnout se po internetu a skladby si alespoň pro svou domácí potřebu někde stáhnout, protože v internetových obchodech s muzikou zakoupím převážně jen muziku v radio verzích, často zaměřenou na běžné posluchače, ale nenajdu zde muziku určenou pro dje. Úplně ve stejné situaci se tak ocitají stovky začínajících djů, kteří by rádi legálně ke své produkci používali originální nosiče, ale muziku kterou potřebují, převážně tu starší nemají možnost nikde zakoupit a tak jim bohužel nezbývá jiná možnost než si ji též někde opatřit na interentu a i přesto, že tím porušují zákon ji následně používají k veřejné produkci, protože současná situace jim ani jinou možnost nedává pokud chtějí vyhovět návštěvníkům a postarat se o co nejlepší zábavu. Jak sem již zmínil, v tuzemských internetových obchodech se dá sehnat převážně jen muzika určená pro koncové posluchače v radio verzích, což ovšem není muzika určená pro dje, kteří pro mixování potřebují odlišné verze, které v těchto obchodech nejsou k zakoupení. V zahraničních obchodech jako je např. Beatport je ke koupi převážně muzika hudebních žánrů zaměřených na kluby a djové zde nenajdou to co vyžadují návštěvníci našich diskoték, kterých je zde většina. Při dnešní dostupnosti software pro tvorbu hudby se navíc objevují na mnoha zahraničních diskusích odkazy na stažení nejrůznějších remixů skladeb, u kterých ovšem dj nemá nejmenší šanci zjistit zda se jedná o oficiální remixy a nebo o remixy zhotovené někým doma, které se opět nedají koupit ač by je dj rád pouštěl při veřejné produkci. Tyto překážky pak staví dje do nechtěného porušovatele zákona, protože pokud si chce udržet místo dje v nějakém podniku aby jej majitel nevyhodil, tak musí hrát pro návštěvníky, ale nemá možnost legálně tuto požadovanou muziku zakoupit ač by tak rád učinil.

Proto jsme ochotni k jakýmkoliv jednáním, která by umožnila djům používat muziku, kterou si sami opatří svým způsobem a za toto Vám odvádět určité paušální poplatky. Z našeho pohledu si myslím, že by neměl být v tomto směru až takový problém k realizaci takového záměru, obzvlášť pokud Vám to přinese ročně do poklady nemalou částku v řádu několika milionů korun, což je si myslím pořád lepší než o tyto peníze přicházet. V minulých letech bylo již několikrát slibováno, že k čemu podobnému pro dje dojde v krátké době, ale zatím marně čekáme již několik let a nic se v této záležitosti neděje. Jsem ochotni se podílet na technickém řešení i výběru těchto poplatků. Pokud to celé věci pomůže, tak jsme ochotni založit i občanské sdružení pro které máme již veškeré potřebné písemnosti připraveny a stačí je odeslat na Ministerstvo vnitra s žádostí o registraci. Členskou základnu by v počátku tvořilo cca 800 djů se kterými jsme v kontaktu.

Rádi bychom znali Vaše stanovisko k tomuto pro nás neřešitelnému problému.


Mnoho djů se nás ptá zda má dj také nárok na autorské odměny a jak by mlo případně postupovat v žádostech o odměny, protože i dj je v pozici umělce právě tím jak mixuje skladby, přidává samply a celkově mění při živé produkci zvukovou podobu skladeb v jedno nové ucelené autorské dílo, které prezentuje na veřejnosti za pomoci dj techniky.


Na závěr bych tu měl ještě dotaz ohledně provozu internetového rádia. Rádi bychom nabídli jak automatizované vysílání ze skladeb v počítačovém archivu který bychom pro tento účel zřídili, tak i záznamy pořízené na živo na diskotékách spřátelených djů a akcí které budou spolupořádány pod hlavičkou internetového rádia. Zajímalo by nás pokud budeme mít uhrazeny řádně vyžadované paušální autorské poplatky vztahující se k provozu internetového rádia, zda můžeme stejně jako klasická rádia využívat k vysílání neoriginální nosiče a získávat muziku z nejrůznějších zdrojů k tomuto vysílání a zda je možné při veřejných produkcích u kterých je internetové rádio spolupořadatelem používat k veřejným produkcím neoriginální nosiče, stejně jako to dělají i klasická rádia. Zde jsme opět u té ne příliž spravedlivé situace kdy rádia mohou používat neoriginální nosiče k veřejné produkci a to aniž by skladby měli zakoupeny, ale dje, který je ve stejné pozici toto nemůže. Pokud je vůle u rádií, tak by snad nemusel být problém toto řešit i u djů.


Přejeme Vám mnoho úspěchů a budeme se těšit na Vaši doufejme vstřícnou a konkrétní odpověď bez zbytečných citací zákona, kterou bychom mohli dále prezentovat našim spřáteleným djům, kteří na ni netrpělivě čekají již několik let.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

tux
Příspěvky: 39
Registrován: 06 říj 2007 22:24

Re: Iniciativa

Příspěvek od tux »

Ta cena 10 000 - 15 000 je hodne nadsazena. Vetsina DJu bude ochotna platit max. 500 Kc za mesic, takze ikdyz by to proslo, tak se za ty penize moc lidi neprihlasi. Krome toho zde zustane i duplikatnost plateb. Poradatel zaplati za autorska prava a pak navic i DJ za ne zaplati.

Azu
Příspěvky: 2168
Registrován: 29 bře 2007 00:58

Re: Iniciativa

Příspěvek od Azu »

Jestli je někdo ochoten platit tak málo, tak je to čistě jeho problém, ale ať se pak nedivěj až jednoho dne jim na rameno zaklepe policie, nebo ať si jdou tedy koupit každý měsíc do krámu dvě legální desky, nebo pár skladeb z Beatportu. Ten kdo to myslí s hraním na veřejnosti vážně, tomu určitě nemůže dělat problém zaplatit zmiňovanou částku, protože si snadno spočítá, že se mu to vyplatí a znám dost lidí co jsou ochotný platit klidně i ještě větší částky.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

Denon
Příspěvky: 96
Registrován: 01 srp 2008 16:16

Re: Iniciativa

Příspěvek od Denon »

15000 se mi zda take hodne :wink: . Pokud bych pocital, ze utratim za 1 track 50 Kc, tak za tu cenu budu mit 300 tracku. Tyto tracky mi ale zustanou na dozivoti, zatimco 15 000 Kc budu muset platit ose kazdy rok. To se o moc dal neposuneme :roll: .

Kamikadze
Příspěvky: 62
Registrován: 26 pro 2008 20:42

Re: Iniciativa

Příspěvek od Kamikadze »

Myslim si ze to neni zase tak moc, protoze za tich 15 000 budes mit skladeb kolik budes chtit(pokud sem to dobre pochopil) a pokud nekde hrajes, tak treba v plzni kdyz dostane DJ 1000 kč, tak to zaplati hned i kdyz hraje treba jenom jednou tejdne.

Azu
Příspěvky: 2168
Registrován: 29 bře 2007 00:58

Re: Iniciativa

Příspěvek od Azu »

Určitě možností je pak hodně pokud by vůbec byla nějaká dobrá vůle, třeba i formou evidence konkrétních skladeb, nebo právě prodejem právě prázdných medií v podobě cd nebo flashdisku. Nejrozumnější by ale samozřejmě bylo aby moh dj hrát z čeho chtěl a tyto poplatky právě zaplatil provozovatel veřejné produkce.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

Ninja
Příspěvky: 48
Registrován: 24 kvě 2007 18:40

Re: Iniciativa

Příspěvek od Ninja »

myslenka dobra - OSA slysi jedine na penize :lol: . aby se nam to potom ale nevymstilo. cim vic osa dostane, tim potom bude chtit vic. na zacatku to bude 1500/mesic a dalsi rok uz to budou 2K/mesic... tato varianta se podle me vyplati pouze diskotekovym DJum. pro technare bude lepsi to co napsal Denon.

Kamikadze
Příspěvky: 62
Registrován: 26 pro 2008 20:42

Re: Iniciativa

Příspěvek od Kamikadze »

to je taky pravda, nevim jak technari nebo tak. ale diskotekovy djove hrajou treba 3x do tejdne a ten prijem maji, pochybuju ze nekdo kdo hraje z vinylu techno nebo minimal nebo neco co proste nechapou lidi na diskotece, maji sanci si na to vydelat, ale nevim jak to chodi

dj-johny4
Příspěvky: 309
Registrován: 28 lis 2007 11:39

Re: Iniciativa

Příspěvek od dj-johny4 »

přesně tak souhlasim s tim co napsal Kamikadze

ale ta myšlenka co napsal Azu je velmi dobrá! a hrozně mu děkuju za všechno co tady pro nás dělá...
Možná by taky bylo fajn, kdyby šli platit tyhle paušální poplatky za každou akci zvlášť, prostě by se mohl dj vybrat- bude hrát orig a nebude muset platit nic(teda něco se hold musí platit dycky :roll: ), nebo si bude moct zaplatit- roční, nebo měsíční a nebo jednorázovej (na jednu akci) poplatek...

hoolifan
Příspěvky: 761
Registrován: 05 čer 2007 00:14

Re: Iniciativa

Příspěvek od hoolifan »

v prvé řadě - AZU díky za iniciativu

jinak osobně se mi 15000 ročně nezdá moc ale je pravda že tímto budou zvýhodnění hlavně diskotékový dj´s jako jsem třeba já - když vezmu v potaz že se mi hudební sbírka rozšiřuje měsíčně o nějakých 30-50 songů tak mi to přijde jako hoodně dobrá částka. 1250,- měsíčně není moc a pro lidi co hrajou 1x měsíčně to bude možná problém (sám nemám čas hrát častějc ale sem ochotný zaplatit ikdyž se mi to hraní potom nevyplatí)ono by možná nebylo špatné platit dle evidence tracků - tuším že vdj má měkde soubor do kterého ukládá co bylo ten daný den odehrané.
Ale nejlepší by bylo zaplatit ose za část svého disku nějaký paušál a pak už by bylo fuk co tam máš jen bys musel dodržet dané místo.. někomu by stačilo 10GB někdo by potřeboval 40GB ale zase by to šlo obcházet..
VDJ PRO+Audio2DJ+Eks XP5+Denon DN-X050+EEE1000H+Sennheiser HD 25

Ninja
Příspěvky: 48
Registrován: 24 kvě 2007 18:40

Re: Iniciativa

Příspěvek od Ninja »

uz se to tu kdysy resilo. nejlepsi by bylo, kdyby se tracky prodavali draz a zaroven s pravy k jejich verejnemu uziti. hned by bylo po problemech. je to pekne blbe koupit track a pak pokazde platit autorske poplatky. kdyz ucitel koupi skolni pomucku treba vycpanyho ptaka :lol: , tak ho taky zakum ukazuje neomezene a neplati za kazde jeho pouziti ve vyuce :wink: .

norman_cook
Příspěvky: 151
Registrován: 21 bře 2007 23:49

Re: Iniciativa

Příspěvek od norman_cook »

Je to pekne az na to, ze timto pocinem ztraceji vase oblibene portaly jako beatport smysl. Autori elektronicke hudby tak prijdou zkratka. Jediny kdo si prilepsi bude Petr Janda :( .

hoolifan
Příspěvky: 761
Registrován: 05 čer 2007 00:14

Re: Iniciativa

Příspěvek od hoolifan »

Me jako diskotékovému dj jde o to v první řadě mit pořešeny základ ktery uz mam a následně si pořizovat nové songy již treba i koupí..
VDJ PRO+Audio2DJ+Eks XP5+Denon DN-X050+EEE1000H+Sennheiser HD 25

Azu
Příspěvky: 2168
Registrován: 29 bře 2007 00:58

Re: Iniciativa

Příspěvek od Azu »

Dnes dorazila první odpověď od Intergramu, ve které se dozvídám nečekaně, že jsou ochotni o tomto jednat a mam si s nimi domluvit termín schůzky, tak uvidíme jak dopadneme po osobním jednání.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

Azu
Příspěvky: 2168
Registrován: 29 bře 2007 00:58

Re: Iniciativa

Příspěvek od Azu »

A pozoooor, neuvěřitlené se stalo skutečností a přišel dnes i email od OSA a ten je též velmi pozitivní, opět si mam sjednat co nejříve schůzku u OSA a mimo jiné OSA již něco tkaového připravuje v podobě prodeje známek které si člověk bude lepit do knížečky, lbižíší info podám po jednáních ale do konce dobna to prý bude oficiálně na stránkách OSA.
http://blog.digitaldj.cz - Novinky ze světa DJ techniky

Odpovědět