Dobrý deň,
pracujem v FLku už neaký ten čas a nadišiel čas že niečo malo, kedže nemám extra vela love, by osm cchel zainvestovať prave do MIDI klavesov vybral som neake dostupne mojej akutalne hodnote na ktorú mam tak by osm sa cchel spýtať čo z tohto odporučate na žačiatok, alebo hodte niečo v tejto cenovej realicí čo by stemi odporučili dakujem za radu.
Tu su moje vybery: http://www.techhouse.sk/studiova-techni ... chkey-mini
alebo http://www.techhouse.sk/studiova-techni ... l-mpk-mini
Vopred dakujem za pomoc pekný deň všetkým hudobníkom
Mam Launchkey ... puvodne jsem si koupil 25, ale je to proste malo, nehlede na to, ze jeden fader je fakt malo. Tak jsem vymenil 25 verzi za 49 a jsem uplne spokojenej. Kvalita zpracovani super a celkove je to dobrej vyrobek. Doporucil bych mesic pockat a usestrit ty penize na 49 verzi, vyplati se to. ps: hodne dobrej kousek hardwaru je Arturia Minilab, zkoukni to
Osobne mam s m-audio spatny zkusennosti, mel jsem jejich keyrig a byl to dost pofiderni kousek.
Ad. FL kompatabilita. Vsechny midi klavesy, kontrolery, konzole, launchpady jsou defacto jen "pocitacova klavesnice", ktera pouziva midi protokol (v pripade normalnich hobiku mluvime defacto jen specificky o usb-midi). Kazde znamejsi DAW podporuje midi, tzn. je mozny si v nem namapovat jakykoliv midi hardware.
V konecnym dusledku tyhle programy jenom interpretuji prichozi midi signaly podle toho, jak si je nastavis v danym programu. Bud podle sebe nebo skrze stazene nastaveni. Malinko v tom delaji zacatecnikum Ableton a Traktor, pro ktere delaji nektere firmy "Designed for Ableton" produkty. Ale je to jen o tom, ze jsou ty produkty koncepcne reseny smerem daneho prostredi (Launchkey je tak designovany dost okate smerem k Abletonu). Proto launchpad nebo push nekterym zacatecnikum v hudebni produkci pripada, ze je pouzitelny jen s Abletonem apod. . Software, ktery clovek k tem produktum dostane je vetsinou formou vst nebo rtas pluginu (Moog muzeum u zminene Arturie atp. ), ktere jsou standardizovany pro jakykoliv DAW, ktery podporuje vst/rtas. (Snad kazdy).
Ono jde namapovat klidne knoby na midi dj konzoli v Abletonu, FL aby si s tim mohl ovladat parametry v efektu nebo muzes jednotlivy klavesy na midi klavesach namapovat na cue play stop v Traktoru atp. .
Takze rozhodovat se ma fakt cenu jen podle funkcnosti, ovladacich prvku, osobnich pozadavku a preferenci atd. . Nakonec si to namapujes vzdycky. Nekteri vyrobci ti to ulehci (napr. prave Novation a jejich InControl apod. ), ze jen koupis a jedes rovnou out of a box, ale nakonec stejne skoncis tak, ze si to budes mapovat sam tak, aby to pro tebe bylo ergonomicky.
takže som sa rozhodol kupim si tu 25 ale neviem si vybrať, ktorá z týchto dvoch je podla vás lepšia klaviatura a kompaktnejšia s fl a aj čo sa týka funkčnosti, dakujem za pomoc pri vybere
tu su spominane klaviatury:
Dakujem.
U obou ocividne chybi pitchbend a mod wheel! To si osobne dost dobre nedokazu predstavit, ze bych se s tim spokojil. Obe znacky delaji kvalitni veci. Ale nakonec bych se pro Fruity Loops rozhodl pro Akai. Podle popisu ma synth like arp option plus tlacitka a knoby, ktery mel muj MPC, byly pocitove jedny z nejlepsich, co jsem kdy pouzival.
mám Arturia Minilab a používam ho v FL studiu, problém je, že neviem ako si ich vyštelovať tak, aby som mal klaviaturu na nejaký syntetizátor, drum pady na bicie a potenciometre na ovládanie parametrov, nech už mixu, efektov, syntetizátoru... Viem si prepínať kanály a nastaviť si ich na jednotlivé syntetizátory, ale samotný midi kontrolér už neviem rozdeliť.