odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Diskuze o zesilovačích, reproboxech, reproduktorech, výhybkách a zvukových procesorech
Odpovědět
underbeat
Příspěvky: 90
Registrován: 27 led 2011 08:48

odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Příspěvek od underbeat » 02 čer 2011 14:15

Zdravím, měl bych otázečku (možná dost hloupou), ale zakoupil jsem si odposlech Mackie 240w RMS a ten nemá vstup na 2x cinch, ale jen XLR vstup a výstup. Chápu to tak, že když hraje z mixu jenom jedna bedna, slyším hrát jen jednu stranu ( L nebo R) tracku. Ale kamarád má aktivku na odposlech a má tam i vstup 2x cinch. Znamená to že uslyší obě strany ale samozřejmě jen v monu z jedne bedny? Já prostě některý zvuky v tracku skoro neslyším :-/ Budu muset dokoupit časem druhou bednu nebo bude stačit jen nějaká šikovná přechodka? Díky moc!
2xTechnics SL1210 MK5+Denon DN-X1100+Serato+RCF+Seen. HD25

Uživatelský avatar
Bj_Carda
Příspěvky: 259
Registrován: 13 čer 2007 01:17

Re: odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Příspěvek od Bj_Carda » 05 čer 2011 16:48

1. Jedna bedna hraje vždy jen jednu stranu (levou nebo pravou) (když bys sloučil oba kanály dohromady tak to začně dělat bordel)

2. U většiny aktivek je pouze XLR Samec a samice. Většina mixů má symetrickej XLR výstup. Když ne, tak je pak redukce z cinche na XLR. Ty XLRka na aktivce jsou spojený, takže je jedno jestli do bedny zapojíš samec nebo samici XLR. Druhý konektor pak může sloužit k přenosu signálu do další (aktivní) bedny (třebas když máš dvě bedny na jedné straně), ale pořád je to jen mono respektive ten jeden kanál kterej si vyvedeš z mixu.

3. Pokud má kamarád aktivku bednu a má tam i 2x cinch (tak pokud se bavíme o PA), tak jde pravděpodobně o to že tam pak má zas výstup (přes cinch nebo XLR) na další vyvedení signálu do dalších beden. Ale osobně sem to zatím teda neviděl. Nicméně určitě mu nehraje jedna bedna Stereo, pokud se nebavíme o nějaké čína/hifi splácanině.

4. Kup si druhou bednu :) (PS: mě na odposlech jedna bedna v pohodě stačí)
Pio CDJ 400, Numark FX 5000, APC20, Senn.HD25/HD215, ART 310A,

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Příspěvek od Ludek » 06 čer 2011 03:24

[quote="Bj_Carda"]...když bys sloučil oba kanály dohromady tak to začně dělat bordel...[/quote]

To platí, jenom kdybys to spojil až za zesilovačem. Před zesilovačem (tj. ještě před aktivní bednou) oba kanály sloučit dohromady můžeš, stačí ti k tomu dva odpory a běžně se to dělá. Už jsme to tady dřív řešili: ./viewtopic.php?f=7&t=5248

[quote="Bj_Carda"] Pokud má kamarád aktivku bednu a má tam i 2x cinch (tak pokud se bavíme o PA), tak jde pravděpodobně o to že tam pak má zas výstup (přes cinch nebo XLR) na další vyvedení signálu do dalších beden. Ale osobně sem to zatím teda neviděl. ...[/quote]

Některé aktivky mají i stereo vstupy. Já mám u QSC K12 vzadu i dva cinche a do nich můžu pustit stereo signál např. z CD. Bedna si to sama sloučí a dál už to samozřejmě hraje mono...
http://www.qscaudio.com/images/hi_res/K/K12back_hi.jpg
http://www.ludekbudin.cz" onclick="window.open(this.href);return false; nebo http://www.djbudin.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
Bj_Carda
Příspěvky: 259
Registrován: 13 čer 2007 01:17

Re: odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Příspěvek od Bj_Carda » 06 čer 2011 21:07

Takže je to vlastně dobrý k čemu ? :D

(jinak dík za osvětu, já sem se zatím s takovejma novotama nesetkal :wink: )
Pio CDJ 400, Numark FX 5000, APC20, Senn.HD25/HD215, ART 310A,

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Příspěvek od Ludek » 06 čer 2011 23:32

Bj_Carda píše:Takže je to vlastně dobrý k čemu ? :D
:?: Co má být dobré k čemu?
Pokud se to týká toho odporového slučovače, tak je to dobré k tomu, abys v jedné bedně slyšel zvuk z obou L+P kanálů, přesně jak si to underbeat přál. A u těch dvou cinchů je to tam z toho samého důvodu. Co jsi na tom nepochopil? :D
http://www.ludekbudin.cz" onclick="window.open(this.href);return false; nebo http://www.djbudin.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

underbeat
Příspěvky: 90
Registrován: 27 led 2011 08:48

Re: odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Příspěvek od underbeat » 07 čer 2011 19:47

Díky za info, zase jsme všichni trošku chytřejší :) No nakonec jsem úplně zapomněl, že mám vzadu na mixu přepínač na mono a stereo, takže už v repro slyším všechno....super!!! PS: Mackie jsem nakonec vyměnil za RCF ;)
2xTechnics SL1210 MK5+Denon DN-X1100+Serato+RCF+Seen. HD25

Ludek
Příspěvky: 368
Registrován: 10 zář 2007 04:04

Re: odposlech Mackie bez cinch zapojení??

Příspěvek od Ludek » 08 čer 2011 02:04

Zapnuté mono na mixu - V odposlechu sice slyšíš oba kanály, ale pak jsou i oba master out výstupy sloučené jako mono a zbytečně tak při hraní na stereo aparatuře připravuješ posluchače o prostorový zvuk. Já bych nechal mix ve stereu, na odposlech používal booth výstup a sloučil to za ním těma odporama. To je nejlepší řešení.
http://www.ludekbudin.cz" onclick="window.open(this.href);return false; nebo http://www.djbudin.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host