Pioneer PLX-1000

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Pioneer PLX-1000

Příspěvek od pixel »

Doba vinylů se vrací naplno...
22. 12. 2014

Záznam zvuku mechanickou cestou je nejstarším, ale stále využívaným způsobem reprodukce, který je v kurzu díky svému analogovému čistému zvuku a velké dynamice. Setkáme se s ním nejenom v oblasti Hi-Fi technologií, ale i ve světě DJingu, kdy bezprostřední kontakt s médiem (vinylovou deskou) poskytl nové možnosti v zacházení s přehrávanou skladbou, jako je scratch nebo backspin.

Na počátku sedmdesátých let představila firma Technics model SL-1200, resp. 1210. Šlo o gramofon určený původně pro Hi-Fi použití, který se ale vzhledem ke svým vlastnostem jako je stabilita otáček díky krystalovému řízení (Quartz System) a vysoký točivý moment (přímý náhon - Direct Drive) stal velmi oblíbeným v DJské komunitě. Patřil mezi standardní vybavení prakticky jakéhokoliv hudebního klubu orientujícího se nejen na taneční styly muziky, ale i na hip-hop.

Tato legenda přetrvala více než třicet let. Před nějakou dobou však přestala firma Matsushita Electric, vlastník Technics - Panasonic, tento typ vyrábět. Jedním z důvodů byl bezesporu i odliv příznivců černých desek způsobený příchodem digitálního DJingu. V poslední době ovšem nastal návrat ke klasice, za kterou je vinyl považován (zejména mezi déle působícími diskžokeji) a hledala se alternativa k „dvanáctsetdesítce“.

Několik firem vytvořilo svůj vlastní koncept nového gramofonu. Firma Pioneer ale vsadila na osvědčenou konstrukci a tím vlastně do jisté míry vzkřísila legendu. Vznikl tak model PLX-1000.
Obrázek
Popis gramofonu
Konstrukčně se jedná o zařízení s motorem konstruovaným pro přímý náhon talíře a řízeným krystalem, který zajišťuje stabilní otáčky. Ty je možné upravovat tahovým potenciometrem (Pitch Control ve třech volitelných rozsazích +/- 8, 16 a 50 %. Vybraná hodnota je signalizována příslušným modře podsvíceným indikátorem (přepínáme knoflíkem Tempo Range). Pro deaktivaci této funkce slouží tlačítko Reset. K dispozici jsou rychlosti 33 a 45 otáček za minutu, které se přepínají dvěma knoflíky v levé části pod talířem.

Vedle nich je kulaté tlačítko s modrým orámováním se start-stop funkcí v designu CDJ přehrávačů. Vyvýšený modul kruhového tvaru ve stejném místě je stroboskopem (opět v modré barvě) nasvěcujícím tečky na talíři pro lepší kontrolu stability otáček.

Přenoska je umístěna na raménku ve tvaru S a je připojena konektorem se zlacenými kontakty. Tlak na desku se určuje závažím umístěným na druhém konci s nastavitelnou nulou. Dále je možné provádět výškové nastavení a měnit tečnou sílu (anti-skating).

V zadní části se nacházejí konektory pro připojení napájecího napětí (Euro koncovka), výstup audio signálu (pozlacené RCA) a nezbytné uzemnění. Vespod gramofonu jsou samozřejmě antivibrační gumové nožky s nastavením výšky.

Mechanickým základem celého zařízení je kovové, resp. hliníkové šasi, na němž jsou umístěny jednotlivé ovládací a konstrukční prvky a které vlastně tvoří celou horní desku. Spodní kryt je z tvrzeného plastu. Talíř gramofonu je rotorem třífázového stejnosměrného motoru a jeho magnetická část je umístěna zespodu. Povrch je pochromovaný s indikačními tečkami po straně - kvůli již zmíněné kontrole stability otáček - a je dominantou celého zařízení. Je odnímatelný a nasune se na trn uložený v ložisku v základně.
Obrázek
Závěr
Gramofon je prakticky kopií legendy Technics 1200 a svým chováním je jí asi nejblíže v porovnání s modely od jiných značek. Velmi příjemné jsou odnímatelné napájecí a signálové kabely. Díky jeho hmotnosti je zajištěna slušná stabilita. Při velmi nízkých otáčkách (nastavené minimum v rozsahu 50 %) je točivý moment motoru velmi malý. Během testování se nevyskytly žádné problémy ani překážky bránící ve standardním použití gramofonu. Čas ukáže, zdali dosáhne kvality několikrát zmíněného modelu značky Technics. Určitě je tou správnou volbou nejenom pro klasické přehrávání gramofonových desek, ale i pro použití ve formě kontroléru s timecode vinylem.

Výrobce: Pioneer
Zapůjčil: BaSys CS s.r.o.

Václav Klouda

Odpovědět