Numark Mixtrack Platinum

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Numark Mixtrack Platinum

Příspěvek od pixel »

Čtyřdeckový DJ kontrolér střední třídy.
10. 1. 2017

Značka Numakr má mezi DJ dlouhou tradici - od počátku existence se věnovala vybavení pro DJ. Ať to již byly CD a LP přehrávače, sluchátka či další příslušenství. V dnešní době je hraní na párty a diskotékách orientováno především na hraní z počítače a tak se firmy předhání v nabídce audio převodníků, kontrolérů a jejich kombinací, aby hraní moderním DJ co nejvíce zpříjemnili. Řada kontrolérů Mixtrack je toho příkladem. Jedná se o kontroléry střední třídy s integrovaným audio převodníkem, dvoukanálovým mixer pro čtyři decky, velkými plotnami pro snadné mixování. Nejnovějším model nese označení Platimum a přímo vychází z modelu Mixtrack Pro III. Prakticky se odlišuje tím, že Platimum má upravené plotny s integrovanými displeji a dovede ovládat čtyři přehrávače. Tím bych mohl končit, ale pojďme se na Mixtrack Platinum podívat trochu blíže.
Obrázek
Pohled shora
DJ konzole Numark Mixtrack Platimum je opticky rozdělen na tři části. Na každé straně jsou ovládací prvky pro decky a mezi nimi ovladače pro mixer. Hlavním prvkem ovladačů pro decky jsou velké kola, jinak také nazývané plotny. Ty mají primárně dvě funkce, pokud se jich uživatel dotkne prstem, mají funkci Scratch. Pokud jsou chyceny za stříbrný okraj, dovolují točením na okamžik zpomalit nebo zrychlit skladbu pro lepší manuální synchronizaci. Dotyková funkce pro scretchování je vypínatelná pomocí tlačítka Wheel. Při současném stisku tlačítka Shift lze plotnami rychle rolovat na požadované místo ve skladbě.

Dominantou již 120mm ploten jsou dvoubarevné displeje, které mají především informativní funkci. Zobrazují přehrávání decku velkým červeným kruhem, menší bílý kruh zobrazuje aktuální pozici kurzoru v tracku. Jeden dílek - začátek, celý kruh - celá píseň. Pěkné a přehledné. Samozřejmě nechybí číselné zobrazení rychlosti a času stopy. Pomocí kombinace tlačítek Shift a Wheel lze přepínat mezi uběhnutým a zbývajícím časem tracku. Jelikož lze jedním kontrolorem ovládat až čtyři decky najednou, je na displeji zobrazováno číslo aktuálně zvoleného přehrávače. Pokud je v přehrávacím programu zamčená funkce přeladění při zpomalení nebo zrychlení, na displeji se zobrazí symbol zámečku. Displeje jsou podsvícené a jsou dobře viditelné ze všech možných úhlů.
ObrázekObrázek
Druhým dominantním prvkem přehrávačů je ovladač pro zpomalení nebo zrychlení skladby Pitch Bend. Má neuvěřitelně dlouhou dráhu 110 mm s velmi pevným chodem, takže zůstane na nastavené pozici i při otřesech. Dlouhá dráha dovoluje jemnou regulaci rychlosti až se setinovou přesností.

Horní část ovladačů decků je určena pro dotykový pásek umístěný nad plotnami. Standardně slouží pro nastavení síly tří efektových jednotek, ale bohužel všech tří najednou. Uživatel aktivuje efekt a páskem řídí poměr mezi čistým signálem a efektem, v případě filtrů řídí frekvenci filtru. Celkem dobře lze vytvářet i skokové hodnoty, které by běžným otočným prvkem nebyly možné. I zde je možné zapojit do funkce tlačítko Shift, které z efektové pásku udělá vyhledávací pásek pro rychlý pohyb ve skladbě, kdy pásek prezentuje celou skladbu a poloha prstu pozici ve skladbě. Rychlé a šikovné. Trochu mě mrzí šířka pásku, který je poměrně úzký a pro přesné ovládání je potřeba si pohyb nacvičit, hlavně lidé se širšími prsty mohou mít problém něco pomocí pásku ovládat.
Obrázek
Pod plotnami je umístěno, kromě standardních tlačítek Play, Cue a Sync, také osm gumových padů. Čtyři spodní mají nastavenou funkci pro čtyři uživatelské Cue body. Stačí si nastavit pozici na tracku a stisknou tlačítko, pozice je zapsána. Pomocí kombinace se Shift, ji lze vymazat.
Čtyři tlačítka v horní řadě mají volitelné funkce. Mohou sloužit pro manuální zadávání bodů pro smyčku, nebo pro automatické vytváření smyčky, a nebo pro ovládání čtyř přehrávačů vzorků. Přepínání se provádí pomocí současného stisku malého tlačítka Pad Mode a jednoho z popsaných tlačítek.

Numark Mixtrack Platinum má oproti levnějším sourozencům jednu výhodu, která u mnoha uživatelů rozhodne o koupi. Dovede ovládat čtyři přehrávače najednou. Vždy je nutné mezi nimi přepínal, ale to mají i konzole v nejvyšší cenové hladině. Deck 1 ovládá i přehrávač 3 a deck 2 i 4. Přepnutím se upraví nejen prvky decku, ale i mixer.

Mixer
Jedna novinka nastala i u mixeru umístěného mezi decky. Pozor, má Gain! To je opět novinka, která nebyla ani u verze Mixtrack Pro III. Ovládání filtru bylo logicky posunuto do horní části mezi mixer a deck. Díky tomu má každý kanál mixeru standardní ovládání jako na skutečném mixážním pultě. Tedy odshora - Gain pro řízení vstupního zisku, Treble pro ovládání výšek, Mid pro středy a Bass pro ovládání basů. Dále je zde tlačítko pro připojení kanálu pro odposlech do sluchátek a fader pro výstupní hlasitost. Ten je sice jen 60mm dlouhý, ale má také tuhý chod, který omezuje nechtěné změny hlasitosti. Signálová cesta končí u crosfaderu. Ten má naopak co nejmenší odpor chodu. Tím dovoluje i ty nejrychlejší změny mixu při efektovém hraní a scretchování.

Při přepnutí decku na druhý se změní o příslušný kanál mixeru, takže i když je fyzicky dvoukanálový, má vlastně čtyři softwarové kanály. Pokud hraje deck 1 a 3 zároveň je možné přepínáním nastavovat individuální parametry mixeru včetně faderu hlasitosti, ovšem na crossfader jsou sloučeny jako jeden kanál, čímž se trochu dostává crossfader ze hry, pokud jsou použity všechny čtyři přehrávače zároveň. Ale to je jen malá daň za ovládání čtyř přehrávačů v této cenové kategorii.

Uprostřed mixeru je místo pro regulaci úrovně hlavního výstupu, který je vyveden na zadním panelu v podobě dvou RCA konektorů (cinchů). Pod hlavní hlasitostí je nastavení sluchátkového výstupu, umístěného na čelním panelu v podobě dvou Jack konektorů a to jak 6,3mm tak i 3,5mm. Pro sluchátkový výstup je možné nastavit poměr odposlechu a hlavního výstupu. Samozřejmostí je i samostatné nastavení hlasitosti sluchátek.

V horní části středového panelu mixeru je ovladač pro browser hudebního programu. Stiskem se přepíná mezi procházení adresářů a jednotlivých skladeb. Pro nahrání zvolené skladby do přehrávače jsou určena dvě tlačítka. Trochu matoucí je označení 1 a 2, když mohou vkládat tracky i do přehrávačů 3 a 4. Každopádně díky těmto prvkům není při hraní potřeba používat myš a ani touchpad.

Kompletní mixer doplňuje mikrofonní vstup, umístěný na čelním panelu vpravo. Je osazen 6,3mm Jack konektorem. Vstup je spíše doplňkový a tím má pouze regulaci hlasitosti, bez možnosti úpravy korekcí. Pokud by uživatel chtěl tento vstup používat, doporučuji zakoupit skutečně kvalitní mikrofon, který nepotřebuje dodatečné úpravy. Bavím se tu o cenové hladině dvou tisíc korun a výše.

Připojení k počítači a zvukový kvalita
Asi už nikoho nepřekvapí, že v dnešní době se zařízením nejsou dodávány žádné ovladače. Zařízení si vystačí se standardními systémovými ovladači. U Mac OS to tak snad bylo od počátku, u Windows si už na to také zvykáme. Po připojení k počítači pomocí USB kabelu se objeví audio výstup jako jakákoliv zvuková karta a lze ji tak i používat. Ovšem pokud uživateli nebude vadit světelný cirkus, který kontrolér předvádí. Uklidní se až po 30 sekundách, nebo po spuštění DJ programu, v tomto případě Serato DJ Intro.
Obrázek
Vestavěný audio převodník pracuje s pevně nastavenou vzorkovací frekvencí 44,1 kHz a rozlišením 24 bitů. Tím je zaručena maximální kvalita audio výstupu a jen záleží na použité hudbě a komprimaci zvukových souborů. Je občas až udivující, co všechno DJ pustí mezi lidi.

Software
Mnoho uživatelů ocení i programovou výbavu, která sice není na žádném CD, ale je k dispozici on-line. Stačí jen konzoli registrovat na stránkách firmy Numark a začít stahovat. V první řadě je to program Serato DJ Intro, pro který je konzole navržena. Dále uživatel dostává hudební textury balíčku Artist Pack ze zvukové knihovny ToolRoom a šest balíčku Remix Tool Kit od Prime Loops, který nabízí přes 380 souborů rytmických a melodických smyček a samostatných samplů. Díky tomu je možné začít hrát, aniž by bylo nutné shánět další software.

Serato DJ Intro
Dodávaný program Serato DJ Intro je prvním krokem pro začínajícím DJ. Uživatel má k dispozici až čtyři přehrávače se standardními funkcemi přehrávání, změny rychlosti přehrávání, možnost manuálního nebo automatického nastavení smyček, čtyři Cue body, čtyři přehrávače pro samply a tři efektové jednotky. K tomu je potřeba započíst propracovaný browser, který dovoluje uživatel rychle najít požadovanou skladbu a připravit ji pro hraní. Co mi přijde jako dobrá vychytávka, je prostor pro přípravu. Je to vlastně takový odkládací prostor, do kterého je možné vkládat skladby z browseru a hledat další, aniž by se musel vytvářet samostatný playlist. I když tato možnost je zde také.

Program má spoustu funkcí, které nejsou na obrazovce vidět a jsou přístupné jen pomocí konzole nebo klávesových zkratek. Chybí například celá sekce mixeru. Program je vázaný na konkrétní typ hardwaru a už při stažení si uživatel musí zvolit, jaký kontrolér používá a instalační program upraví všechny funkce pro konkrétní typ. Jen pro informaci, program nelze spustit bez připojeného hardwaru.
Obrázek
Na první pohled program překvapí až dětsky jednoduchou grafiku. Program se totiž soustředí nejvíce na výkon při hraní a ne na líbivý vzhled. Nenáročnost programu je deklarována i minimálními hardwarovými nároky s procesorem Intel Core 2 Duo na 2GHz a 1 MB RAM.

V rámci Serato DJ Intro má uživatel možnost vyzkoušet na 14 dní vlajkovou loď firmy, velké Serato DJ. Na uživateli je, zda se novými funkcemi namlsá a zaplatí více funkce, nebo zůstane u poměrně vybavené verze, kterou má v ceně konzole a nabízí mnoho funkcí, které vystačí i na profesionální hraní.

Ostatní DJ software
Firma Numark v současné době úzce spolupracuje s firmou Serato a díky tomu mají všechny produkty podporu pro konzole Numark. Ostatní výrobci programů buď podporují konzoli sami
(Virtual DJ), nebo musí uživatelé čekat na někoho z komunity, až namapuje parametry pro jeho oblíbený software. Například TRAKTOR podporu nemá, což je pochopitelné, když si vyrábějí vlastní konzole.

Jelikož je Numark Mixtrack Platimum standardní MIDI kontrolér, který své ovladače posílá jako MIDI data, neměl by být problém namapovat ovládání i pro DJ programy, které dovolují uživatelské nastavení parametrů. Bohužel jsem nikde nenašel tabulku parametrů konzole. Pomocí učení mapování uživatel přiřadí hlavní funkce, ale patrně nebudou funkční displeje, což pozbývá smyslu kupovat tuto konzoli pro jiné programy.

Závěr
Na DJ trhu je mnoho konzolí v různých cenových hladinách a jen u samotné firmy Numark je na výběr několik typů v různých cenových relacích. Jen série Mixtrack nabízí tři velmi podobné typy lišící se cenou a přidanými rozmazlovadly. Opravdu stojí dva displeje a ovládaní dvou decků u Mixtrack Platinum za dvoutisícový rozdíl oproti verzi Mixtrack PRO III? Je to otázka priorit. Pokud je člověk skromný, tak mu stačí i nejlevnější varianta Mixtrack III, ušetří tisíce tři. Ovšem ten komfort, když se člověk nemusí prakticky koukat na počítač, za ty peníze stojí.

Výrobce: Numark
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět