Native Instruments TRAKTOR AUDIO 2 MKII

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

Native Instruments TRAKTOR AUDIO 2 MKII

Příspěvek od pixel »

Nejmenší USB audio převodník pro DJe.
18. 5. 2015

Když před několika lety německá společnost Native Instruments představila malý audio převodník Audio 2 DJ, jednalo se o nejmenší profesionální převodník na světě. Uživatelům nabízel USB připojení k počítači a dva páry audio výstupů. Nedávno byla představena nová, ještě menší verze se změněným názvem na TRAKTOR AUDIO 2 MKII. Firma změnou názvu audio převodník zařadila k ostatním produktům řady TRAKTOR, což je odvozeno od firemního programu pro DJe a číslo označuje počet audio výstupů.
Obrázek
Popis
Nová verze nemění jen vzhled, ale i velikost. Už tak malé rozměry se ještě razantně zmenšily. Dovolila to především výměna výstupních a USB konektorů za menší. Velké 6,3mm Jack konektory nahradily 3,5mm a USB B konektor byl vyměněn za USB mini. Celkově se vnější rozměry zmenšily na krabičku o velikosti 84 x 55 x 16 mm. Ta už se lehce schová i do dlaně, natož do tašky či batohu.

Koupí převodníku TRAKTOR AUDIO 2 MKII získává uživatel nejen audio převodník, ale také dva propojovací USB kabely. Jeden je určen k propojení s počítačem s operačním systémem Windows nebo Mac OS. Druhý kabel je na jedné straně opatřen USB mini konektorem a na druhé 30pinovým konektorem pro připojení k mobilním telefonům iPhone a tabletům iPad. Možná se zdá, že přiložením kabelu se „starým“ typem konektoru udělala firma krok zpět, ale je to hlavně kvůli větší univerzálnosti, což je chvályhodné. Bohužel uživatelé s novým Lightning konektorem si musí předem koupit redukci z 30pinového konektoru. Není to ani tak problém peněz, redukce stojí okolo 300 Kč, ale spíše jde o zklamání, když to zjistí až po rozbalení doma. Pokud na to neupozorní prodejce přímo na prodejně nebo na e-shopu, nemá uživatel mnoho šancí to zjistit, pouze z jednoho obrázku znázorňujícího zapojení na stránkách výrobce. Pokud byste tedy kupovali TRAKTOR AUDIO 2 MKII k Lightning zařízení, nezapomeňte na redukci!
Obrázek
Audio 2 podrobněji
Převodník je určen hlavně pro DJe nebo pro všechny, kterým se hodí dva stereo výstupy. Ty jsou k dispozici ve 24bitovém rozlišení se samplovací frekvencí 44,1 nebo 48 kHz. O zpracování audio signálu se stará čip firmy Cirrus Logic, který zaručuje dynamický rozsah 103 dB při zkreslení 0,004 % a přeslechy mezi kanály -105 dB. To jsou velmi dobré hodnoty a kvalita převodníku je znát i na zvuku. Po připojení k počítači nejsou slyšet žádné přeslechy hardwaru počítače, jak tomu bývá u spousty převodníků v cenové kategorii do 3.000 Kč.

Napájení je realizováno pomocí USB konektoru a to jak z počítače, tak i z tabletu nebo telefonu. Pokud chce uživatel ušetřit baterii mobilních zařízení, může využít napájení z externího zdroje, který ovšem není součástí balení.

Malé rozměry převodníku a nízká váha mohou v praxi uživatelům způsobit drobné vrásky. Je skvělé, že je přístroj malý, ale po připojení všech kabelů má problém udržet se na stole. Kabely jsou zkrátka těžší než on sám. Osobně jsem to vyřešil samolepicím suchým zipem, se kterým jej lze poměrně pevně přidělat k podložce a přesto zůstat mobilní.
Obrázek
TRAKTOR AUDIO 2 MKII pracuje s ovladači ASIO, Code Audio, DirectSound a WASAPI, což zaručuje minimální latenci a dokonalou souhru s externími hardwarovými kontroléry, se kterými je možné ovládat softwary v reálném čase bez zpoždění.

Trochu se změnila funkce potenciometrů na stranách převodníku. Původní model měl samostatné řízení hlasitosti pro každý audio výstup, nový model má hlavní výstup zcela neřízený a hlasitost lze ovládat pouze softwarově. Potenciometr na boku plní funkci Cue Mix mezi sluchátkovým a hlavním výstupem. Sluchátkový výstup, nebo chcete-li výstup B (ne vždy musí být použit pro sluchátka), má vlastní potenciometr, kterým se řídí výstupní úroveň. Sice nevím, co firmu vedlo k této změně, když většina DJ programů nabízí možnost vlastního softwarového míchání hlavního a odposlechového kanálu. Každopádně je to tak a je jen na uživateli, zda přijde funkci na chuť a najde pro ni využití.

Softwarová výbava
Kromě samotného audio převodníku získá uživatel hudební program z firemního portfolia TRAKTOR LE. Jedná se o program pro DJe, který nabízí dva přehrávací decky, mixážní pult s korekcemi a filtrem, efektovou jednotku, sekci pro Looping a průzkumníka. Srdce programu je založeno na vlajkové lodi TRAKTOR 2 a omezení je pouze v počtu decků a efektů v efektové jednotce. Pokud nejste DJ profesionál, který bez méně než čtyř decků nehraje, program vám bohatě postačí na většinu DJ aplikací. Navíc uživatel získá i přiložený voucher na 50 EUR, který může použít při nákupu některých z produktů firmy Native Instruments. Například k upgradu programu na PRO verzi.
Obrázek
Závěr
Native Instruments TRAKTOR AUDIO 2 MKII je perfektní převodník pro všechny, kteří potřebují kvalitní zvuk při minimálním nároku na prostor. Miniaturizace je dobrá, ale má své nevýhody v podobě malé váhy převodníku. Také změna funkcí potenciometrů mne překvapila, ale není nutné Cue Mix používat. Každopádně na trhu nenajdete lepší převodník v této cenové kvalitě, navíc jej lze využít i s iOS zařízeními.

Výrobce: Native Instruments
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Mirek Píša

Odpovědět