DENON DJ MC4000

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 145
Registrován: 08 bře 2007 21:42

DENON DJ MC4000

Příspěvek od pixel »

Dvoukanálový kontrolér do klubu, na cesty i pod širé nebe.
21. 12. 2015

Japonská společnost DENON s více než stoletou tradicí patří k nejznámějším a nejkreativnějším firmám na trhu.V jejím portfoliu se objevily pordukty jako gramofony a kazetové přehrávače, předzesilovače či Hi-Fi komponenty, v neposlední řadě je také tvůrcem jednoho z typů gramofonové přenosky. V roce 2002 došlo k jejímu spojení s druhým high-end pojmem, společností Marantz, která přinesla další zkušenosti a technologie, jež dopomohly k tomu, že se dnešní produkty pyšní velmi kvalitním zvukem bez kompromisů, skělým designem a zpracováním. Dnes tuto značku nesou systémy domácího kina, Blu-ray přehrávače, tunery, sluchátka a samozřejmě DJská technika. V tomto směru vzniklo několik skupin produktů, mezi kterými najdeme i v posledních letech velmi populární kontroléry s integrovanou zvukovou kartou, jež nesou označení MC. Jako poslední byl nedávno představen model 4000, na který se dnes zaměříme.

Popis zařízení
Jedná se o dvoukanálový kontrolér s integrovanou několikakanálovou zvukovou kartou a moduly přehrávačů, který je určen pro menší kluby či mobilní diskžokeje.

Základem je tedy pult s dvěma kanály s klasickou koncepcí skládající se z tahového potenciometru pro hlasitost mixu a nad ním umístěných otočných potenciometrů (citlivost - Gain, třípásmový ekvalizér). Samozřejmostí je křížový prolínač neboli Crossfader. Doplňkem je funkce Filter (Low a High Pass Filter - pásmová propust plynule přeladitelná od nízkých pro vysoké frekvence). Uprostřed panelu se nachází volič hlasitosti a banka padů pro ovládání sampleru. V horní části najdeme rotační enkodér s příslušnými knoflíky pro jednoduchý výběr adresářů, skladeb a jejich načtení do levého či pravého modulu přehrávače (Load1 a Load2). Jejich funkce je opět zdvojena pomocí klávesy Shift, po jejímž stisku je možné pohodlně listovat v připravených knihovnách, přepínat zobrazení (Panel) a pracovat s předpřipravenými skladbami (Load Prep., Open Prep.).

Potencimetry pro nastavení hlasitosti hlavního (Master) a sekundárního - odposlechového (Booth) výstupu jsou v pravém horním rohu spolu s nastavením síly signálu externího vstupu (Aux).

Velmi příjemným faktem a pro mnoho diskžokejů velmi důležitým kritériem jsou dva mikrofonní vstupy s nezávislou regulací hlasitosti, kterou najdeme v levém horním rohu, a s oddělenými dvoupásmovými ekvalizéry umístěnými na přední hraně. Navíc jsou vybaveny funkcí Echo a režimem automatického ztlumování přehrávané skladby (Talk Over).
Obrázek
U přehrávačů jsou hlavním ovládacím prvkem Jog Wheels, která samozřejmě reagují na dotyk, aby bylo možné lépe scratchovat při aktivaci módu Vinyl, a dále Pitch Fader pro řízení rychlosti přehrávání. Velmi zvláštní je vůči sobě zrcadlové rozmístění, kdy Pitch na levém přehrávači je vlevo a naopak, což vypadá prakticky, ale popírá to podobu klasického DJského setupu. Ve spodní oblasti máme knoflíky pro ovládání přehrávání (Play, Stop, Sync) a čtyři Cue Point tlačítka pro rychlý návrat do místa ve skladbě. To je ale pouze základní stav a chování, funkčnost lze dále měnit pomocí Pad módu s příslušnou změnou podsvícení.

V horní oblasti máme jednotky FX1 a FX2. Koncepce je taková, že lze ovládat buďto tři různé jednoduché efekty, nebo jeden s třemi různými parametry. Ty jsou řízeny třemi potenciometry a délka rotačním enkodérem Beats. Pro snadný výběr přiřazení efektů ke knoflíkům použijeme tlačítko Shift v kombinaci s příslušným knoflíkem On. Posledním prvkem je smyčkový modul Loop, u kterého můžeme aktivovat opakování pasáže skladby buď automaticky (Auto x Auto4), nebo námi definovanými body In a Out. Dobu trvání smyčky lze za chodu prodlužovat nebo zkracovat (1/2x nebo x2).

Regulace hlasitosti pro sluchátka je umístěna na přední hraně spolu s nastavením prolnutí odposlouchávaného kanálu (Cue) a hlavního výstupu (Master). Přepínač Split dovoluje rozdělit Cue a Master signály do levého a pravého sluchátka, čímž se navodí dojem standardní koncepce DJské sestavy s odposlechem.

Signálová rozhraní
Většina z rozhraní je umístěna na zadní hraně pultu; výjimku tvoří pouze konektor pro sluchátka, který je logicky na přední straně. Zde je nutné podotknout, že model MC4000 je vzhledem ke své cenové kategorii až nezvykle dobře vybaven. K dispozici máme pro Master jak symetrické XLR výstupy, tak i RCA přepínatelné do režimu Stereo - Mono. Výstupem může tedy být jak standardní PA, tak i domácí Hi-Fi sestava či zvukový rekordér pro záznam vystoupení. Odposlechy jsou tradičně na 1/2“ Jack konektorech, podobně jako druhý mikrofon Mic2; první mikrofon Mic1 používá kombinovaný XLR-Jack konektor. Externí AUX vstup je řešen RCA rozhraním, k osobnímu počítači se pak připojíme přes USB konektor. Pro chod přístroje je dále nezbytně nutné externí napájení 5V/3A řešené adaptérem.
Obrázek
Dodávané a podporované aplikace
Primární aplikací, pro kterou je tento pult konstruován, je Serato DJ ve verzi Intro s omezenou funkčností dle pultu (pouze dvě stopy - tzv. Deck, bez video plug-inu apod.). Uživatelské rozhraní poskytuje náhled na časovou stopu a křivku právě přehrávaných skladeb, a to i v detailní podobě pro snazší míchání se Sync. Zhruba ve střední části pod nimi nalezneme oblast pro sampler a efektové jednotky. Spodní oblast je věnována seznamu skladeb, kde v levé části máme zobrazení připravených lokací a zdrojů pro naše média. Hlavní okno nám ukazuje zvýrazněnou skladbu, se kterou chceme manipulovat, s jejími doprovodnými vlastnostmi jako je žánr, tempo, tónina a případně další uživatelské poznámky. Za standardní poplatek lze provést upgrade na plnou verzi i s přehráváním videí.

Ne každý je ale nakloněn této aplikaci a pravdou je, že nejlepší aplikací je vždy ta, kterou umíme nejlépe používat. K dispozici jsou tedy mapovací schémata a příručky pro Virtual DJ nebo Traktor - v podstatě lze použít cokoliv, co podporuje MIDI přemapování.

Závěr
Tento produkt firmy DENON z řady MC je velmi dobrou volbou. Za přijatelnou cenu získáme ve své kategorii velmi dobrý kontrolér se zvukem, za který by se nemusely stydět ani daleko dražší přístroje. Díky velmi dobrým použitým materiálům působí opravdu spolehlivě a zvládne i hrubší zacházení. Fadery ani Jog Wheels nevydávají žádné plastové zvuky a tím jen dokreslují profesionální zpracování. Cílovou skupinou kontroléru jsou právě menší kluby, mobilní a nebo lehce pokročilí DJs, kteří chtějí plnohodnotný produkt. Velkým plusem jsou dva mikrofonní vstupy s nezávislými ekvalizéry a hlasitostí a v neposlední řadě také Aux In. Nenapadá mne nic, co bych mohl přístroji v rámci standardního testování vytknout.

Výrobce: Denon DJ
Zapůjčil: PRODANCE s.r.o.

Václav Klouda

Odpovědět